You are here

Finest Blend kopplar samman Rinkeby med Detroit igen

Kenneth Seremet med vinyl

Finest Blend Recordings är ett skivbolag som grundades i Stockholmsförorten Rinkeby 2003 med fokus på det klassiska detroitsoundet: Orlando Voorn, Terrence Dixon, Wild Planet och Shawn Rudiman är några välkända artister som skivbolaget har gett ut. 2008 valde grundaren Kenny Black att göra ett uppehåll och fokusera på annat  livet; han fick två söner samtidigt som han utbildade sig till journalist och urbansociolog. Men längtan till musiken gjorde att skivbolaget nu har återuppstått. På det nya vinylsläppet finner vi ingen mindre än Santiago Salazar från legendariska Underground Resistance. Och samarbetet mellan Detroit och Rinkeby fortsätter.

HNGR träffade Kenny Black för att får veta mer om skivbolagets bakgrund, och hur det kommer sig att kopplingen till Detroit är så stark.

Berätta om dina musikaliska influenser?

– Jag har växt upp med ett spektrum av musikstilar: funk, disco, synt, rock, jazz och inte minst rap musik har format min musikaliska personlighet. Men även en del pop, som ABBA och Madness, som  min mamma lyssnade på. När jag sedan upptäckte  Acid house och Detroit techno kändes det som att hitta hem, men jag har aldrig slutat lyssna på annan musik

– Det var en pojkdröm som jag förverkligade, en naturlig fortsättning på skivbutiken jag drev en gång i tiden. Dessutom har jag mixat vinyl sedan 1985; hemma i sovrummet, på klubbar och närradio på frekvensen, 91,1. Så att starta ett skivbolag kändes bara naturligt. Ett tag var jag riktigt sugen på Vestax vinylpress, hehe.

Hur kommer det sig att kopplingen till Detroit är så stark?

– Detroit är ju en stad som präglas av hög arbetslöshet, skyhög kriminalitet och någon som amerikanska sociologer beskriver som ”white flight” Vita som flyttar. Mycket av det finns även i Rinkeby. Etniska Svenskar flyttar ut, invandrare som flyttar in. Hög kriminalitet, osv. Det var mycket sånt som jag diskuterade med Cornelius från Undergroound Recistence och där hittade vi kanske en gemensam nämnare. Självklart spelar musiken en viktig roll. Klassisk Detroit, men med en Rinkebytuch. Det var väl många som kände så i Detroit om min musik, antar jag.

Kenneth Seremet med vinyl

Du väljer att satsa på vinyl, varför?

– I samma ögonblick som nålen träffar den syntetiska plasten uppstår magi. Den känslan är oslagbar och någon en mp3 fil aldrig kan förmedla. En mp3 fil kan enkelt raderas, svårare med vinyl.  Och när mänskligheten har flyttat till en annan planet, kan efterkommande på jorden hitta fragment av vinylskivor.  Jag köpte min första vinylskiva på Åhlens 1982, Rap Attack 28. Jag fick även Thriller i julklapp samma år. Sedan dess har det varit vinyl för hela slanten.

Vilka är framtidsplanerna för Finest Blend?

– Efter SS släppet kommer eget material, med deep house remixer från Orlando Voorn, K-Alexi, Joe Babylon, Sean Deanson. Nytt material från Terrence Dixon, Orlando Voorn, ett gäng italienare.

Finest Blend kopplar ihop Rinkeby och Detroit igen.

Skivbolaget Finest Blend Recordings startades i Stockholmsförorten Rinkeby 2003. Skivbolaget fokuserap klassiska detroitsoundet och bolaget har gett ut välkända artister som Orlando Voorn, Terrence Dixon, Wild Planet och Shawn Rudiman.

Fem år senare valde grundaren Kenny Black att göra ett uppehåll och fokusera på hans två söner. Men längtan tillbaka till musiken gjorde att skivbolaget nu återuppstår, och på det nya vinylsläppet finner vi ingen mindre än Santiago Salazar från legendariska Underground Resistance. Och samarbetet mellan Detroit och Rinkeby fortsätter.

Hngr träffade Kenny Black för att får veta mer om skivbolagets bakgrund och hur det kommer sig att kopplingen till Detroit är så stark.

Tidningen heter HNGR
Skribenten: Markus Stork

Mer från Radio Rinkeby