You are here

Därför dog lodjuret i Rinkeby

Under våren 2017 rapporterade flera personer att de sett ett lodjur röra sig i Västerort. Även medarbetare på Radio Rinkeby fick på nära håll se det ovanliga och mycket skygga rovdjuret när det smög omkring på Nybykroken i Rinkeby (se filmen nedan).
I mitten av april larmades polisen; ett dött lodjur hade hittats. Enligt Eva Nilsson på Stockholmspolisen låg lodjuret i en buske på Västerby backe i Rinkeby när det hittades.
Nu har Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala undersökt dödsorsaken. Enligt deras rapport självdog lodjuret. Det var utmärglat, led av skabb och hade kraftig muskelförtvining. Lodjuret hade troligtvis haft svår klåda på grund av infektionen med skabbdjur.
Rävskabb är en ganska vanlig sjukdomsorsak hos lodjur, och de dör vanligen av svält till följd av detta. Lodjuret i Rinkeby hade sår i magen och tarmen och det är vanligt hos djur som svälter ihjäl.

Lokattens väg
Radio Rinkeby var i kontakt med Länsstyrelsen i början av april. De bedömde då att en hona hade förolyckats någon gång i början av året och att hennes unge (den som har setts i Rinkeby) därefter fått klara sig på egen hand.

Den första rapporten om den ensamma ungen fick Länsstyrelsen i mitten av januari, på östra sidan om E4:an vid Upplands Väsby. Flera rapporter kom sedan in om att lodjuret hade setts på Järvafältet.
Första rapporten från Rinkeby, vid Kvarnbyskolan kom i början av februari och följdes av flera rapporter, den sågs också i Tensta med en stor råtta i munnen.

Onsdagen den 12 april hittades lodjuret dött. Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala bedömde att den var ett år gammal, en årsunge – en hankatt.

Mer från Radio Rinkeby

Leave a Comment

It's been said