You are here

Utbildningar & föreläsningar

Bild puff för Radio Rinkeby

Bild puff för Radio Rinkeby

Om föreläsningen:

Konstens roll i en inkluderande pedagogik: om hiphop pedagogik som verktyg att nå ut, improvisera, och utveckla studenter självkännedom.

I en allt mer globaliserad utbildning där olika kulturer och livserfarenheter möts i klassrummet; hur kan konst och mentalisering vara ett verktyg för den enskilda läraren att nå ut till och stödja en bredare grupp studenter?

Med ett enkelt, närvarande språk, berättar Kenneth Seremet om sin resa genom högre utbildning, sitt arbete med Radio Rinkeby, och hur hiphopkultur kan hjälpa elever att utveckla självkännedom. Kenneths väg till en fil. Kand i journalistik med inriktning mot samtidshistoria och senare studier i sociologi på masternivå, har varit lång, krokigt och ofta svår: Utåtagerande, placerad i specialskola, blev grundskolan för svår för honom och han relegerads och placerades till slut på HVB-hem. Men hans passion för kultur och musik räddade honom från undergång.

Han flyttade till Rinkeby i mitten av 70-talet och har bott i stadsdelen sen dess. Sedan 2014 driver Kenneth poddradion Radio Rinkeby. Med radion ville han hitta ett sätt att lyfta Rinkebyborna i andras ögon och lät lokala profiler tala om sina liv, tankar och koppling till Rinkeby. Men Radio Rinkeby är mer än lokal poddradio. Det är plattform för populärkultur, hiphop pedagogik, reflektion och samhällsengagemang. Med stöd från Kulturförvaltningen utvecklade Kenneth 2016 Radio Rinkeby till en diplomkurs där ungdomar fick lära sig om hiphop-kultur, kulturellt kapital och grundläggande journalistik med fokus på kultur– och radioproduktion. I det arbetet använde sig Kenneth av hip-hop- pedagogik som metod att utveckla eleverna, hjälpa dem att hitta sin inre röst och få ökat självförtroende. Tre av ungdomsredaktionens medlemmar gör nu egna program under Radio Rinkebys flagg. De har även en egen Youtube kanal på engelska.

”Hip-hopen har räddat mig” säger han ofta. Med metoden hip-hop-pedagogik vill han även skapa inkludering och närvaro, precis som kulturen en gång gjort för honom.

Kenneth har även drivit Graffiti Art Camp i Rinkeby – en sommarskola för ungdomar som vill lära sig att måla graffiti. Gjort radio program med barn i förskoleålder. Och nyligen haft en utställning i Göteborgs universitet om den tidiga hip-hopens historia i Sverige. Han har även besökt Helsingfors med utställningen. Han har även föreläst för kommuner, skol- och förskolebarn i antirasism. Arbetat som centrumledare för Rinkeby och Tensta Centrum. Drivit Rinkeby Bazaar. Han har även arbetat inom BUP ungdomspsykiatrin.

Kenneth Seremet är väl förankrade i den förort som många har så mycket åsikter om – men få har besökt.

Välkommen till en föreläsning om kultur som överlevnadsstrategi